U svijetu ljubitelja kave, svježe mljevena kava uvijek drži posebno mjesto. Ne postoji usporedba...
Hrana
Hot
Pogledaj sve naše članke iz ove kategorije
Oprema za kuhinju: Kako odabrati prave alate za svakodnevno korištenje
Kada je riječ o opremi za kuhinju, često se suočavamo s pitanjem: šta je zaista potrebno da bi...
Vrhunski vodič za svaku kuhinju
Investiranje u osnovni set kuhinjskih pomagala je ključ za uspjeh u kuhinji. Kvalitetni noževi,...
Hrana koja je otkrivena sasvim slučajno
Čitajući ovaj naslov, možda ćete reći – pa većina hrane je otkrivena sasvim slučajno. I vjerojatno...
Uloga Sous vide kuhanja u modernoj gastronomiji
Sous vide – Korak po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”,...
Tehnološke inovacije u opremi za restorane: Transformacija kuhinjskih operacija
U doba digitalne transformacije, tehnološke inovacije radikalno mijenjaju pejzaž kulinarske...
Otkrijte čaroliju kuhanja s bakrenim posuđem
U svijetu kulinarstva, gdje se kvaliteta sastojaka i preciznost u pripremi hrane smatraju ključnim...
Ulje crnog kima
U davna vremena, lijekovi nisu postojali, pa se zdravlje tražilo na alternativne načine –...
Sjećate li se svojih prvih burgera?
Pitanje za srednju i stariju generaciju: Sjećate li se svojih prvih (ham)burgera? Ja ih se jako...
Carp – from smoke to open fire
When you have a close look at culinary tales of continental Croatia, you’ll see that the carp has...
Poriluk – zelenje koje osvaja sve ukuse
Uz druge brojne vrste luka, poput crvenog luka ili češnjaka koji su prisutni tijekom cijele...
Svježa jadranska tuna-promotorica hrvatske gastronomije
Prvoklasna namirnica i jedna od glavnih promotorica hrvatske gastronomije i mora zasigurno je...
Palamida – plava riba dostojna raskošnih svečanosti
Blagdanski jelovnici uvijek započinju neodoljivim ribljim specijalitetima. Uz glavnog favorita...
Bakina kuharica s okusima repe za tople zimske dane
Na zimskim jelovnicima rado se vraćamo tradicionalnim jelima jer nas griju i podsjećaju na toplinu...
Svinjetina – kulinarska klasika
Osjećaj važnosti i ceremonije stola u Hrvatskoj najčešće su vezani uz svinjetinu. Ona je...
Delicije od pijetla i kokoši
Dok se piletina zbog jednostavnosti pripreme i univerzalnog kulinarskog jezika, često nalazi na...
Citrusi za sladokusce i gurmane – naranča, grejp i klementina
Vesele citrusne predstavnice Mediterana na sveopće oduševljenje preplavile su tržnice i trgovačke...
Zdrave i hranjive kupusnjače za hladnije dane
Dok se šarenilo tržnica polako ujednačuje i preuzima zemljane boje jeseni, povrtnice posebno...
Maneštre i juhe od boba i slanutka
Od sjeverne Hrvatske sve do juga Jadrana pripremaju se zanimljive kombinacije mahunarki u spoju s...
Jesen stiže dunjo moja
Iako pomalo zaboravljena u pjesmama i bakinim škrinjama, dunja je voće koje itekako zaslužuje...
Razigrane boje i okusi Mediterana u recepturama od šipaka
Boje i okusi Mediterana savršeno su usklađeni u naru, voću koje poput savršene dekoracije krasi...
Vrganj – kulinarska čarolija uz šumsku poslasticu
Prvi gurmanski vjesnici jeseni su vrganji kojima je doista teško odoljeti, posebice jer su idealna...
Okusi jeseni uz specijalitete od šljiva
Slatki okusi i mirisi šljiva podsjećaju nas na kraj ljeta i prve jesenske dane u prirodi, ali i...
Šaran od dima do vatre
Kulinarske priče kontinentalne Hrvatske opjevale su šarana kao kraljevsku ribu. Slatkovodna je to...
Paprika – od priloga, preko glavnih jela, sve do marinada
Ako se za koju namirnicu može reći da govori sve svjetske kulinarske jezike, onda je to sigurno...
Slane interpretacije kruške
Od zdravih slatkiša do ekskluzivnih jela, kruška nas prati od početka ljeta sve do hladnih...
Sočne poslastice od bresaka za vrhunac ljeta
Sigurno jedne od najpopularnijih ljetnih voćki kojemu rijetko tko može odoljeti upravo su breskve....
Otkrijte ukusne ljetne obroke s mladim mahunama
Iako se zelenilom uvijek promovira zdravlje na tanjuru, mahune su jedna od onih namirnica kojima...
Osvježavajuće kupine i maline za savršenu ravnotežu
Bez obzira na to obasjava li ih divno mediteransko sunce ili ono kontinentalno, bobice kao što su...
Čarolija Mediterana u specijalitetima od inćuna
Punoćom okusa te mirisom mora i algi, inćun se ističe upravo u ljetnim mjesecima, kada se i...
Autentične hrvatske poslastice od borovnica i ribizle
Glavni voćni predstavnik koji otvara ljetnu sezonu na gradskim tržnicama, posebice onima...
Ultimativno osvježenje uz hladnu ljetnu juhu od lubenice
U potrazi za hladovinom i uzbudljivim ljetnim guštima uvijek pomaže dobro osmišljeno osvježenje....
Tikvice kao gastro užitak – od ploda do cvijeta
Svestrane tikvice jedan su od glavnih aduta ljeta. Slažu se sa svime, odlične su i same, a...
Suvremene i klasične recepture slastica od marelice
Voćna eksplozija koja nas svake godine uvodi u ljetno raspoloženje mami gurmana u nama. Kako bismo...
Delicije od grdobine koje osvajaju na prvu
Ova nelijepa riba, kao što joj ime govori, ne diči se izgledom, no sasvim sigurno nedostatak...
Višanja – vrhunski kuhari otkrivaju tajne slastica
Izbor voća na tržnicama i u vrtovima sve je šareniji i raznovrsniji, a slatke ideje za pripremu...
Pohana bazga – popularna gastro delicija
Dalje od gradskog asfalta tamo gdje počinju šumski vidici, prostrane livade i brežuljci, otkrivaju...
Panceta – gurmanske blagodati bure
Od samog spomena na pancetu osjetilni receptori počinju stvarati osjećaj ugode. Panceta je...
Mladi luk – moć prilagodbe okusima
O mladom luku ispričane su već brojne kulinarske priče, ali njegova prilagodljivost u spajanju s...
Jagode – najpopularnije proljetno voće
Gastronomske čari proljeća svakako podrazumijevaju košaricu s jagodama, bilo iz uzgoja ili svježe...
Rotkvica – sočno šarenilo svježih namirnica
Prve zrake sunca i topliji dani razbudili su želju za zdravim i svježim obrocima koji će nas...
Orada – opjevana “riba od kamena”
Kraljicom ribljih jelovnika i kulinarskih gozbi oradu zovu još od antičkih vremena kada je bila...
Šparoge – istražite jelovnike s delicijom Mediterana
Nova kulinarska energija s proljećem je probudila nepca i spremno dočekala strastvene gurmane s...
Kopriva – proljetni okusi sa stavom održive gastronomije
Priroda nas već danima zove na buđenje, a smjena godišnjih doba raj je za domišljate gastronomske...
Kamenice – hit u restoranskom svijetu
Sezonu kamenica otvaramo na najfiniji način - uz malostonski festival kamenica i najsvježije okuse...
Bračka janjetina – gurmanska poslastica
Kada je riječ o otočnim namirnicama, svima je jasno da su to raritetni proizvodi, jedinstvenih...
Hobotnica – idealna namirnica za domišljate gurmane
Nekada smatrana siromašnim ulovom za sirotinjske objede, hobotnica je danas sve rjeđe viđena i...
Plave riba – fuzija tradicije i suvremenosti
Pri vrhu gastronomske, tradicijske i nutritivne piramide smjestila se neprocjenjiva plava riba....
Bijela riba – gastronomski dragulj Mediterana
Bijela, oborita ili gospodska riba kako je još nazivaju, posebna je po svojoj podatnoj teksturi i...
Heljda – zaboravljena namirnica vraća se u punom sjaju
U heljdi se nekada uživalo puno više nego danas, no sudeći prema bogatim menijima današnjih...
Ledena vina – dar prirode i umijeće stvaranja
S prvim pahuljama snijega i višednevnim minusima, vinogradari koji su se specijalizirali za...
Cipal čistog mora – zaboravljena delicija Mediterana
U zimskim mjesecima ribarnice imaju raznovrsnu i zavidnu ponudu svježe ribe koju itekako treba...
Mlada paška janjetina za vrhunske gastronomske užitke
Jedna od onih delicija u čije se uživanje jednostavno upušta, a zatim ne prestaje, svakako je...
Neotkrivene čari prokulice
Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg/ µg), vitamina B kompleksa,...
Cikla – jelima donosi novu dozu posebnosti
Zanimljivih tamno crvenih do tamno ljubičastih boja, cikla odmah postaje zvijezda svakog tanjura....
Kiseli kupus – domaća delicija za zimske dane
Pri vrhu liste omiljenih zimskih namirnica svakako se nalazi i kiseli kupus. Uz kobasice, u...
Cvjetača – svestrani i nježni okusi
Cvjetača, karfiol ili kaul, neobično povrće nježnog i sasvim posebnog okusa, zna oduševiti svojom...
Zagorski puran – slasna zvijezda blagdanskih specijaliteta
Zeleni zagorski bregi odavno su poznati po jednom od najvećih specijaliteta hrvatske tradicionalne...
Školjke – hedonizam s potpisom mora
Jelovnici sa školjkama pružaju neodoljivu raznolikost pripreme te čuvaju istančane okuse...
Raštika: Svestrana lisnata ukusnica zimskih mjeseci
Za vrijeme hladnih dana kada je domaćih plodova sve manje, a tržnice se zelene zahvaljujući ono...
Špinat – ukusni ključ zdravlja
Kada smo u potrazi za sezonskim namirnicama koje će nam dati inspiraciju u kuhanju i dobro nas...
Palenta: Miris djetinjstva uz neke nove specijalitete
Posebna u svojoj jednostavnosti, palenta je jedno od onih jela koje nas instantno vraća u...
Matovilac i radič
Najtraženije namirnice na tržnicama u hladnijim mjesecima i jedno od malobrojnog povrća kojemu...
Maslinovo ulje – mediteranska kraljica
Baš poput prave kraljice mediteranske gastronomske ponude, maslinu su od 18. do 20. studenog na...
Pernata divljač – guske, patke, fazani i prepelice
Poželite li u studeni zakoračiti jelima začinjenim dozom elegancije, a nepce počastiti...
Veprovina – jelovnici koji čuvaju gurmansku tradiciju
Gurmanska tradicija Hrvatske posebice se brižno očuvala u jelovnicima s veprovinom. Prirodna...
Proputovanje Istrom kroz nezaboravne okuse nježne ribe list
U čast ove vrlo posebne ribe list organizirani su Dani švoja. Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla već...
Šumsko voće – čarolija koja osvaja osjetila
Mirisi i boje jeseni otkrili su se u punom sjaju. Za sve one koji se zažele prirode preporučamo da...
Delicije od kestena
Nađete li se u drugoj polovini listopada u blizini Lovrana, svakako ne propustite najpoznatije...
Harambašići – svitci u listovima vinove loze
Pofurite listove vinove loze da omekšaju i u njih smotajte smjesu govedine i začina. Smotuljke...
Baranjski kulen najbolji s baranjskom graševinom
Mila majko ne sijeci nam tanko već debelo da se najedemo, jedan je od bećaraca o kulenu koji se...
Sladoled od tartufa
U samom srcu Istre, u Motovunskoj šumi, na jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje...
Krumpir – namirnica za cijeli obrok
Marlen, Amanda, Chista, Laura, Cherie, Linda, Rafaela, Renate i Selma nisu članice međunarodnog...
Crna slavonska svinja fajferica
Duga crna dlaka i prekrasno ružićasto meso odlikuju fajfericu, izvornu hrvatsku pasminu svinje...
Lignje na tisuću neodoljivih načina
Častiti se slasnim, mekim i tako neodoljivim specijalitetima od omiljenih liganja nikada nije bilo...
Pršut – najtraženija domaća mesna delicija
Sabljarka
Na spomen sabljarke gotovo svi se sjete Hemingwayeva starca i ribe duže od čamca, no takvog je...
Jegulja
Kao da noću lovi žabe po loncu, a danju se skriva u puri, palenti ili žgancima, brudet je jegulji,...
Jastog
Mali škampi pružaju veliki gastronomski užitak, a jastog i hlap nude puno veći. Na spomen ta dva...
Bundeva, buča, tikva
Nije slučajno da se prekrasna Pepeljugina kočija u ponoć...
Mahunarke
Od lipnja do rujna vrijeme je mahunarki ili grahorica. U njih spadaju grah, grašak, slanutak, bob,...
Boškarin
Velika jela od mesa za koje će neki reći da je tvrdo, rade se od boškarina, bijelo-sivog istarskog...
Smokve
Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe....
Kupus
Čarobna namirnica je kupus. U 100 grama sadrži samo 26 kalorija, tri puta manje nego u tvrdo...
Škampi
Kvarnerski škamp je, složit će se mnogi, najukusniji na...
Srdela
Srdela je stoljećima hraniteljica stanovništva uz more. Za dobrog vremena su je jeli svježu, tek...
Janjetina
Nemaju isto meso janjad s otoka, iz dalmatinskog zaleđa,...
Pastrva
Pastrva je jedna od najljepših i najukusnijih slatkovodnih riba Hrvatske. Potočna pastrva naša je...
Artičoke
Artičoka je vrsta mediteranskog čička i među rijetkim je biljkama kojima se jedu gornji dio...