Naslovna

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Kako stvoriti opušteniju i produktivniju radnu atmosferu – Ideje za team building

https://www.freepik.com/free-photo/business-teamwork-join-hands-together-business-teamwork-concept_1185949.htm

Organizovanje team building aktivnosti postao je sastavni deo korporativne kulture i na našim prostorima, a osnovni cilj je povezivanje zaposlenih i jačanje timskog duha. Svaka uspešna kompanija shvata značaj jakog i uigranog tima, te se trudi da različitim potezima stvori što bolje uslove. U ovom slučaju, akcenat je na druženju van kancelarija i uobičajenih prostora gde zaposleni provode vreme, a team bulding aktivnosti su savršen način da se članovi timova bolje upoznaju, ali i kvalitetno zabave. Ovakav tip aktivnosti može da se organizuje na bilo kojoj lokaciji, a mesta bogata prirodom su čest izbor kada je u pitanju team building.

Predstavljamo vam neke od originalnih ideja za organizovanje druženja za zaposlene, koje će sigurno biti popularne među kolegama i značajno unaprediti komunikaciju među njima.

Kviz znanja u pabu

Organizovanje kviza znanja za zaposlene je sjajan vid team buildinga koji može osvežiti timski duh i unaprediti međusobne odnose između članova tima. Ova aktivnost budi takmičarski duh među zaposlenima i pruža priliku za neformalnu komunikaciju i bolje upoznavanje. Podela u timove podstiče saradnju i timski rad, a kroz odgovaranje na pitanja iz različitih oblasti poput opšte kulture ili popularnih tema, učesnici se zabavljaju i uče nešto novo. Kvizovi su dinamični i interaktivni, što ih čini izuzetno zanimljivim, a uvek su ti i simbolične nagrade kao dodatna motivacija za aktivno učešće. Kako bi atmosfera bila što opuštenija, kvizovi se najčešće odvijaju u pabovima uz piće i muziku, ali mogu se organizovati na bilo kom mestu gde postoji struja i potrebna oprema kao što su ozvučenje i platno.

Uzbudljivi rafting

U ovom dinamičnom modernom svetu, čovek ima sve veću potrebu za boravkom u prirodi, pogotovo nakon stresnog perioda na poslovnom i privatnom planu. Kada se prirodi doda i malo adrenalina, onda dobijamo uzbudljivu aktivnost koja u poslednje vreme privlači sve veći broj ljudi. Najčešći izbor za organizovanje team buildinga je adrenalinski rafting, a Tara sa svojim prirodnim bogatstvima predstavlja idealno mesto za uživanje u netaknutoj prirodi. Važno je napomenuti da vam za ovu aktivnost nije potrebno prethodno iskustvo, a svu opremu i kratku obuku će obezbediti rafting centar. Ekipe su podeljene u nekoliko čamaca, a zadatak učesnika je da zajedničkim snagama uspešno savladaju rečne brzake. Kroz ovu aktivnost ćete imati priliku da pobedite strah i izađete iz zone komfora, a ono što je najvažnije, jeste da sarađujete sa kolegama iz tima i međusobno se pomažete.

Escape room

Još jedan od popularnih oblika team buildinga koji može značajno unaprediti saradnju među kolegama i ojačati timski duh svakako jeste skupina igara Escape room. Podstiče stalnu saradnju i interakciju jer zahteva od učesnika da zajedno rešavaju zagonetke i misterije kako bi se oslobodili iz sobe u kojoj su „zarobljeni“. Kroz ovakve aktivnosti, članovi tima razvijaju veštine zajedničkog rešavanja problema, upravljanja vremenom i efikasne komunikacije. Pritisak vremenskog ograničenja dodatno podstiče na kreativno razmišljanje i oslanjanje na druge. Escape room pruža priliku za bolje međusobno upoznavanje, izgradnju poverenja i jačanje kohezije tima, što sve doprinosi boljoj radnoj atmosferi i produktivnosti u kompaniji.

Via ferrata za nezaboravno iskustvo

Priroda je neiscrpni izvor energije i inspiracije i kao takva je pogodna za organizovanje mnogobrojnih aktivnosti. Planinski predeli i visine na koje nismo do sada imali priliku da zakoračimo, postali su nam dostupni kroz uzbudljive i pomalo adrenalinske aktivnosti. Ako želite da organizujete nezaboravnu avanturu koju će svi pamtiti, onda je to svakako via ferrata – kretanje po stenama specijalno označenim i opremljenim stazama. Ovo je jedan od oblika planinskog penjanja koji se odvija preko strmih litica, a učesnici hodaju po gvozdenim merdevinama koje su uklesane u stenu. Organizator obezbeđuje svu potrebnu opremu kako biste bili u potpunosti bezbedni dok se krećete ka vrhu. Jednom kada kao tim iskusite ovu aktivnost koja uključuje mentalnu snagu i određene fizičke izazove, problemi na radnom mestu će postati lakši i rešivi. 

Sa razlogom je team bulding postao ustaljena praksa mnogobrojnih kompanija i jedan od proverenih načina da poboljšate radnu atmosferu i ojačate timski duh. Kako biste održali motivaciju i produktivnost na visokom nivou, morate voditi brigu o vašim zaposlenima, a zabavan pristup provereno daje rezultate. Koristite ove ideje kao inspiraciju za organizovanje originalnih team building aktivnosti koje će značajno unaprediti vaše poslovanje i uneti novu energije među zaposlene.

Povezani članci

Related

Show Buttons
Hide Buttons