Baš poput prave kraljice mediteranske gastronomske ponude, maslinu su od 18. do 20. studenog na zasluženi način slavili u Vodnjanu. Najljepše priče o ovom čudesnom plodu i njegovoj širokoj upotrebi ispričali su 12. dani maslinovog ulja – od samog sazrijevanja malih okruglih plodova, pa sve do prešanja u najfinija, mirisna maslinova ulja,
Crna ili zelena, svježa ili ukiseljena, pretvorena u najmirisnija ulja ili sama, maslina je plod koji obožavamo u svakom obliku. Od predjela do glavnog jela, specifični okusi maslina i maslinova ulja uvijek će na pravi način začiniti jelo i dati neku sasvim novu, još bolju notu aroma.
Iako zelena i crna maslina rastu na istom drvetu, žive pod istim uvjetima, njihovi se okusi prilično razlikuju. Crna je maslina manje gorka, u svom se prirodnom staništu ostavlja i do nekoliko mjeseci dulje, a upravo su studeni i prosinac pravo vrijeme za berbu. Zelena maslina sadrži nešto manje masnoća od crne jer je riječ o maslini koja prije berbe ne sazrijeva do kraja. Ipak, po svom se sastavu ne razlikuju mnogo, pa tako i crna i zelena maslina sadrže brojne antioksidanse, bogate su vitaminima i željezom te blagotvorno djeluju na krvožilni sustav.
Maslinovo ulje neizostavan je dodatak jelima Mediterana. Koristi se za marinade, namaze, salate, uz ribu i meso, pa čak i deserte. Ono dobiveno od crnih maslina nešto je zlatnije i punije boje od onoga dobivenog od nezrelih zelenih maslina. Intenzivan miris i specifičan, mediteranski okus svakako su glavne karakteristike tekućeg zlata, kako se još naziva maslinovo ulje.
Razlikujemo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je nešto pikantnijeg i specifičnog okusa i mirisa, djevičansko koje je nešto kiselije i maslinovo ulje koje se dobiva miješanjem rafiniranog i ekstra djevičanskoga maslinovog ulja.
U maslinama i maslinovu ulju najviše ćete uživati kombinirate li ih s drugim svježim namirnicama. Na taj će način svako jelo učiniti još malo posebnijim i dati upravo onu završnu notu okusa koja nedostaje.
Masline se sjajno slažu uz piletinu, ribu, u umacima i salatama. Vole se s vinima, posebice bijelim i zrelijim, a od njih možete napraviti i sjajnu tapenadu, namaz od maslina, kapara, inćuna i maslinova ulja. Kruh, pogače ili jednostavne marinirane masline u ulju, češnjaku i začinima sigurno će oduševiti svako nepce. Liker od crnih maslina također se ubraja među ugodna gastronomska iznenađenja kojima se rado vraćamo.
Maslinovo ulje odličan je začin za različite vrste salata, posebice one morske poput salate od hobotnice, liganja ili tune i domaćeg povrća. Izvrsno se slaže s gotovo svim vrstama sira koje je dovoljno tek pokapati s nekoliko kapi domaćega maslinova ulja i uživati u rapsodiji okusa koji mame na još. Također ga možete kombinirati i u toplim jelima. Rižoto ili tjestenina na mediteranski svakako će dobiti jednu novu dimenziju zalijete li ih dobrom dozom kvalitetnoga maslinova ulja. Ovo svestrano ulje odličan je dodatak čak i desertima. Posebice se dobro slaže s tortama i kolačima na bazi čokolade, ali i svježim voćnim desertima.
Kvalitetno maslinovo ulje vrlo lako može postati baza najfinijim jelima ili ih upotpuniti do savršenstva. Upravo zato birajte ona domaće proizvodnje i provjerenih proizvođača.
Nađete li se u Istri, svakako svratite u obiteljsko gospodarstvo Ipša u Livadama koje svoja već pomalo legendarna ulja rade od sorti istarske bjelice, frantoio, leccino, bugle i črnice.
U Vodnjanu, pak, možete pronaći jednu od najpoznatijih maslinarskih obitelji u Hrvatskoj, obitelj Chiavalon. U vlasništvu drže čak 7.500 stabala maslina, a njihovo najpoznatije ulje zove se Ex albis i dobiva se miješanjem pet vrhunskih sorti maslina. Vodnjan, poznat po tlu pogodnom za uzgoj visokokvalitetnoga maslinova ulja, također se može pohvaliti i uljarom Stancija St. Antonio d.o.o., kreativnom malom tvornicom maslinova ulja iz čijih su ruku potekle sorte poput karbonace koja daje svježe ulje s mirisom masline, jabuke i aromatičnog bilja ili leccino s aromama voćne svježine.
Črna, Buža, Bijelica i Selekcija imena su vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Cuj obitelji Kraljević iz Faranžina u Umagu. Njihova izvanredna ulja i vino možete isprobati u sjajno uređenom podrumu i uljari na njihovu imanju, a valja spomenuti kako su već nekoliko godina zaredom uvršteni u Flos Olei, svjetski vodič kroz maslinova ulja.
Prirodna obrada, ručna berba i hladno prešanje ono su čime se diči obiteljsko poljoprivredno gospodarsko Vošten iz sela Vošteni kod Svetog Lovreča. Kvalitetu njihovih ulja jamče brojne osvojene medalje, a oni su također uvršteni u Flos Olei.
Osim istarskih dragulja svakako valja spomenuti i onaj u Ravnim kotarima. Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” već je deset godina posvećena proizvodnji najkvalitetnijih ulja na području Dalmacije. U najvećem ekološkome masliniku proizvode velike količine visokokvalitetnog ulja koje redovito osvaja medalje na natjecanjima diljem Hrvatske.
Vela Luka također se ponosi autohtonim proizvodima. Torkul je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje nastaje miješanjem lastovke i drobnice. Ono što upravo ovo ulje čini posebnim je bogatstvo polifenola koji brane organizam od bolesti i usporavaju starenje. Osim toga svježi plodovi masline, punoća okusa i blaga pikantnost ovom ulju daju poseban okus zbog kojeg mu je toliko teško odoljeti.