Slatki okusi i mirisi šljiva podsjećaju nas na kraj ljeta i prve jesenske dane u prirodi, ali i toplinu doma koja nas lagano uvodi u hladnije dane.
Specijaliteti od šljiva temeljna su sastavnica lokalne kuhinje sjeverne Hrvatske. U ruralnim područjima teško je naći vrt u kojemu nije zasađeno makar nekoliko šljiva, a njihova praktičnost u konzerviranju i jednostavnost u pripremi samo su dio razloga popularnosti ovog voća.
Kako se bliži kraj branju šljiva, svakako preporučujemo da se potrudite što više uživati u svježim plodovima prije nego što krenete u pripremu najrazličitijih zimnica. Marmelada ili džem od šljiva daleko je cijenjen kao jedan od najfinijih te se često koristi u pripremi kolača. Šljive se također mogu sušiti na suncu ili u pećnici, napraviti kompote od njih, ali su odlične i zaleđene, čime ćete sačuvati njihovu svježinu i za zimske mjesece.
Dolaskom šljiva otvara se sezona knedli ili okruglica od krumpirova tijesta, a od šljiva izvrsne su i pite, tartevi, štrudle ili voćni biskviti. Uz šljivu odlično se slažu začini poput klinčića, cimeta, anisa, mente, a kako biste istaknuli specifičnu prirodnu slatkoću šljive, svakako vam preporučujemo da upotrijebite smeđi šećer. Uz šljivu se odlično slažu biskviti od lješnjaka ili čokolade, a lagana nota tog voća odličan je spoj s kolačima od kestena.
Iako smo priču o šljivama otvorili kroz slastice, njezina raskoš okusa jednako dolazi do izražaja i u mesnim jelima. Pravi kulinarski znalci u jelima s divljači rijetko će izostaviti šljivu jer upravo ona daje mesu mekoću, a umaku jedinstven okus slatkih voćnih plodova i čarolije šume. U obiteljskom restoranu Lička kuća pripremaju brojne specijalitete od šljiva, od štrudli i knedli sve do divljači. Od divljači pripremaju jela od vepra, jelena i srne uz koje uvijek poslužuju umak od šljiva ili brusnica. Divljač obično peku s korjenastim povrćem i šljivama. Kada je meso gotovo, izvadi se, a povrće i šljive se ispasiraju u umak koji se prelije preko divljači. Specijalitet kuće su im i rolade punjene šljivom. Više o njima otkrio nam je vlasnik restorana Zlatko Petrić.
- Rolade najčešće poslužujemo kao hladno predjelo u sklopu cateringa ili svečanosti koje pripremamo. Pripremaju se od puretine, teletine ili piletine kako bi se postigao i vizualni efekt svjetlije nijanse mesa i intenzivne boje šljive. Svježe meso se napuni sitno nasjeckanim svježim šljivama i zamota u roladu te se takvo peče i, kada je gotovo, reže se na kolutove – govori nam Zlatko.
U potrazi za mesnim delicijama sa šljivama, put nas je odveo u sisački restoran Barun, u kojemu je vlasnik i ujedno šef kuhinje Dejan Topalović osmislio zanimljivo jelo s lungićem.
- File lungića usolimo i popaprimo, zatim lagano se potuče i prepeče s jedne i druge strane, ali kako bi meso i dalje ostalo fino ružičasto. Kada meso izvadimo u tavu u kojoj se peklo meso, dodamo maslaca, šljive i crno vino. Najčešće koristimo vina moslavačkih vinara koji uzgajaju frankovku. Za kraj na šljive dodamo još malo krušnih mrvica i sve zajedno serviramo s listom mente – priča šef Dejan.
A kako ne biste pomislili da su knedle od šljiva glavni tradicionalni desert od šljiva, donosimo vam recept od šufnudli s umakom od šljiva koji pripremaju u restoranu Hotela Osijek, Zimska luka Osijek, a koji je s nama podijelio Krešimir Horvatović.
- Šufnudle često bake u okolici Osijeka nazivaju i čikovi. Za šufnudle nam je potrebno krumpirovo tijesto koje pripremamo od zgnječenoga kuhanoga krumpira, soli i brašna. Kada je tijesto gotovo, oblikuju se šufnudle koje imaju izgled kratkih valjčića. Kuhaju se vrlo kratko, a tijekom njihova kuhanja stignemo pripremiti umak. Umak se radi od šljiva koje očistimo, pospemo ih smeđim šećerom, popržimo lagano na tavi, zatim dodamo crnog vina i kuhamo sve dok se umak nije reducirao. Šufnudle poslužujemo s umakom i kiselim vrhnjem – opisuje Krešimir.