Kvarnerski škamp je, složit će se mnogi, najukusniji na svijetu. Zbog toplijeg mora ima tanji oklop i manje mišićavo tkivo nego škampi iz ostalih mora, a i crveniji su od ružičaste ili sivkaste subraće s drugih krajeva svijeta. Škampi žive na dubinama od 40 do 800 metara, gdje je temperatura niža od 10 stupnjeva. I kvarnerski škampi, dakle, vole hladno, ali ljudima su draži topli, štoviše vrući. Naprimjer, na gradelama…
Meso iz repa savršeno je ukusno samo i ne trebaju mu dodaci. Ono iz tijela i glave još je jačeg okusa i zato odlično za šug koji svi vrlo dobro poznaju iz buzare. Škampi mogu se i lešati, pet do 10 minuta, ovisno o veličini, pa izvaditi iz vode i preliti maslinovim uljem te začiniti limunovim sokom. I, tko želi, može dodati smjesu peršina i češnjaka, no to će poprilično sakriti izvorni okus škampova mesa.
Meso škampa često se poslužuje u namazima, hladnim salatama, rižotima, stjesteninama, a repići se jedu i sirovi, marinirani u soku od agruma pa posluženi s jagodama, nektarinama, mangom, mladim tikvicama, rikulom, tartufom, šparogama…
U 100 grama mesa škampa je 106 kalorija. Proteina je 20 posto, masti dva, a ugljikohidrata jedan posto. Sadrže minerale fosfor, kalij, kalcij, magnezij, željezo, cink, bakar i selen, vitamine B kompleksa te omega-3 masne kiseline.